JuhaniHirvonen Hirvosen Jussi Siilinjärveltä.

Sote-uudistus, palkanmaksaja vaihtuu!

Kunta-alalla on työntekijöitä reilut 400 000. Soten tullessa noin puolella heistä palkanmaksaja vaihtuu. Käsitykseni mukaan opettajat ja yleensä koulutoimi jäävät uudistuksen ulkopuolelle. Hyvä näin! Tietenkin myös tämä kunnan "virastoväki" jää ulkopuolelle! He työskentelevät pääosin virastoaikana.

Mutta tämä "Soteväki". He eivät käsitykseni mukaan tiedä! Työskentelevätkö he yksityisellä vai kunnallisella puolella, vai työskentelevätkö olleenkaan.... Onko päätetty, että jonkun "Kimalaisen" tullessa palveluntuottajaksi, ottaako se töihin nyt kuntapuolelta vapautuvia työntekijöitä. Vaikka ottaisikin, mitkä ovat työehdot. On vaarana, että tulee liian suuri myllerrys, Myös paikkakunta, missä työskennellään voi vaihtua. Kyseessä on usein vuorotyö, kulkeeko julkinen liikenne yms. Monia muita kysymyksiä herää.

Olisi syytä selvittää jo hyvissä ajoin ennakkoon nämäkin asiat, palvelun laatua unohtamatta. Hoitajamitoitus on yksi mittari, mutta on myös katsottava se, että pelkkä määrä ei ratkaise. Jos "tuodaan" hoitajia, ainakin alkuvaiheessa on vaara, että "sopeutuminen" on vaikeaa, sekä hoitajalla, että palvelunsaajalla.

Tulevissa kunnallisvaaleissa tulisi ainakin pitää "ääntä" tästäkin asiasta, vaikka varsinaista vaikutusvaltaa ei kunnilla paljon olisikaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Muutoksia ja leikkauksia tulee tapahtumaan, mikäli yksityisrahoitteisia työpaikkoja ei saada lisää nykyisen hyvinvoinnin ylläpitoon. Nykyinen cappi on n. 10 miljardin euron verran ( tämän päivän veliveli vekseli, jonka takaajana ovat nykyiset nuoret ja vieläsyntymättömätkin ) eli n. 200.000 uuden yksityisen sektorin keskipalkkaisen työpaikan verran.

As simple as that.

Tänä päivänä meillä Suomessa syödään enemmän kun tienataan ja tämä on jatkunut jo kahdeksan vuotta peräjälkeen, joka on ennen näkemätöntä maailmalla Kreikka poislaskien.

Jälkipostauksena totean, että 20 % ( n. 30.000 kpl ) nuorista miehistä nyt parhaassa iässään ikäluokassa 20 -24 vuota ovat tänä päivänä täysin työn ja koulutuksen ulkopuolella, joka on todella kammottava luku konsanaan, mutta näistä syrjäytyneistähän ei juurikaan YLE:n toimin ääntä tai lukua pidetä.

Käyttäjän JuhaniHirvonen kuva
Juhani Hirvonen

Lauri Kiiski.
Olen näköjään huono tuomaan asioita ymmärettävästi esille. Tarkoitin tuoda esille tätä Soten tuomaa muutosta. Enkä edes ottanut kantaa, onko julkinen vai yksityinen puoli parempi tässä uudistuksessa.
Kysyin; miten nämä ihmiset, jotka tässä "pyörityksessä" ovat mukana kokevat ja selviytyvät tästä.
Lähinnä terveydenhuolto ja osin sosiaalitoimi; henkilökunta.
Myös tämä heidän asiakaskuntansa; terveydenhuoltoa yms. palvelua tarvitsevat.
Varmaa YLE liittyy tähän, velkaantuminen, nuoret miehet yms.
Mutta tässä kohtaa täytyy sanoa; en ole mitenkään vielä miettinyt kantaani, enkä edes kysymyksiä ko.aiheista.
Katsotaan tuonnempana....
Järjenjuoksuni ei omaksu monta asiaa samalla kertaa...

Toimituksen poiminnat