JuhaniHirvonen Hirvosen Jussi Siilinjärveltä.

Laps hankeen hukkuu. unhottuu!

Pohdiskelua Joulun sanomasta!

Jeesus on jossain muodossa mukana kirkossa; ainakin alttaritaulussa.

Nämä pohdiskelut ovat ihan omiani. En pyri tölväisemään kenenkään uskoa ja vakaumusta.

Käytän vapaasti omaa uskoani Jeesukseen! Uskon. että Jeesus sallii, että hänen mahdollisia ajatuksiaan tulkitaan 2000 luvulle sopiviksi.....

On meno mahtava, suuren, suuressa. marketissa. Laulu raikaa; joulu on taas, joulu on taas, kahden kuukauden päästä! Oi markkina, oi markkina on kaikkien ihmisten päässä.... Autolla myös, kaahataan, kun paketteja raahataan, pitkän matkan päähän, Suuren, suuren marketin johtaja tykönänsä miettii, miten tehostaisi tätä; tehostampa sillä. tehdään työtä, joukolla vähemmällä. Sijoittaja riemuitsee, osingot kun suuremmat,  tilille nyt kilisee.

Ostaja suuren, suuren marketin, en hintaa määrää minä, sano hinta sinä. Hinta kun sanotaan ja melkein polvillaan anotaan. ostaja suuren marketin toteaa; en osta hinnalla tällä, ostampa nyt muualta vapaassa kilpailussa halvemmalla.

Asiakas vapaan kilpailun nyt innoissansa on, ostan kun on edullista, tiedä vaikka joskus näitä tarvitsisin, kirpputorit hyötyy.

Pienen. pieni kauppias tykönänsä miettii. Asiakas ostaa, suolaa ja hiivaa, kahvia ei voi ostaa, koska on hallista; ostan sen suuren suuresta hallista, pitkän matkan päästä.

Pienen pieni marketti oven pistää lukkoon.

Seuraa poru valtava. Meidän kylällä ei haluta palvella, eikä olla mitenkään valveilla. Kyllä minä olisin ostanut sen suolan ja hiivapalan.....

Pienen pieni mummo tykönänsä miettii nyt; miten sais ees leipää, pieni kylä kaupaton kun on.

Pienen pieni mummo muistaa Jeesuksen, onhan hällä kuva seinällänsä aina. ottaa pienen lapionsa ja laulaa kaivaissansa. Laps hankeen hukkuu, unhoittuu!

Suuren suurella autollansa suku saapuu kohta. Suuren suuresta marketista on hankittu leipää sekä lohta. Luetaan, Tänä päivänä teille on syntynyt..... Lauletaan Hoosianna, Daavidin poika. Sitten alkaa lahjojen jako valtava on keko; onhan kuukautta kaksi, näitä haalittu jaettavaksi. Jeesus kuvassansa miettii, kaadoin pöydät temppelin, rahaa, rahaa, haluaa myös nykyajan markkina, eikö kohtuus riitä: toinen miettii rahaa, yltäkylläisyyttä, toinen joutuu maailmassa miettimään tyhjää mahaa! Kannataisiko meidän ihmisten ajatelle     Enstex!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Jeesus on alttaritauluissa vaaleatukkainen ruotsalainen nuorimies ristillä ja vauvana bättre folket vauva juuri neuvolasta tulleena ja pulskana.

Raamatun mukaan kyse oli kuitenkin köyhästä juutalaisesta.

Käyttäjän JuhaniHirvonen kuva
Juhani Hirvonen

En pohtinut olemusta, pyrin pohtimaan mitä Jeesus ajattelee nykymenosta, olen siinä osallinen, mutta pohtia voinee....

Käyttäjän JuhaniHirvonen kuva
Juhani Hirvonen

Selvennys kommenttiin!
Kauppa ja kaupallisuus kuuluu talouteen!
Mutta onko tavaran haaliminen se ainoa oikea tapa.
Sanon ajatukseni; tarpeettoman "krääsän tuominen", ala-arvoisissa olosuhteissa tuotettuna ja täällä suurella voitolla myytäessä, onko tämä kestävää kehitystä........
Suuret marketit porskuttavat, pienet taajamat jäävät jopa ilman yhtään kauppaa. Kauppa on perusoikeus. Mutta vapaassa markkinataloudessa tämä ei toteudu......

Pekka Iiskonmaki

Melkoisen aikaisin iski moraalinen krapula. Osamaksut ja turhat ostokset. Niitä ei voi palauttaa ja olisi noloa myös perheelle.

Jotenkin ihmetyttää miten Juhani Hirvonen tietää kaikkien suomalaisten joulun. Ei hän tiedä kuin oman joulunsa.

Tänne on hyvä purkautua, kun perheelle ei voi, eikä kehtaa.

"Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei voi olla lakikaan." Olaus Petrin tuomarin­ohjeet 1500 luvulta liittyvät myös edelliseen, Kannattaako meidän "päissämme" miettiä näitä totuuksia...

Lisää kouhuvaa kiuluun ja velat muuttuvat saataviksi.

Käyttäjän JuhaniHirvonen kuva
Juhani Hirvonen

Osamaksut ja turhat ostokset. Niitä ei voi palauttaa ja olisi noloa myös perheelle(Pekka Iiskonmäki). Ei kuulu perheemme tapoihin ostaa velaksi. Olen kyllä työtön, mutta työttömyyskorvaus (ensimmäinen, tuli juuri). Eläke alkaa ensi keväänä!
Hieman liian aikaisin jouduin kyllä jättämään "pienyrittäjän elämän kaupan alalla". 01.01.2016 tuli voimaan laki kauppojen vapaasta aukiolosta, ilman siirtymäaikaa. Sopeutuminen olisi tuloksellisesti ja taloudellisesti kestänyt muutamia vuosia. Eläkeikä oli lähellä. Lopetin osaltani.
Puheenvuoroni sisälsi havaintoja kymmenien vuosien ajalta. Suuren suuri marketti, haluaa omistajilleen rahaa; myytävä on, mitä tahansa.
Pienen, pieni kauppias esim. maaseudulla pärjää jotenkin, elämäntapa on mukana! Mutta suuren, suuri marketti haalii asiakkaita tosi isolta alalta.

Pieni mummo ja joulun alkuperäinen sanoma; Jeesus hangessa.....
Otan kyllä näkäräiset jouluna, kyllä!
Vanhat sananlasku (vikipedia) toteaa; "Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei voi olla lakikaan." Olaus Petrin.
Miettiminen päissämme (päänsanan monikko); voinee tarkoittaa myös miettimistä; ilman näkäräisiä. Olen keskustalainen ja näillä mietteillä lähden kunnallisvaalityöhön mukaan. Mietitäänkö? Kitkutellaan etteenpäin!

Toimituksen poiminnat