JuhaniHirvonen Hirvosen Jussi Siilinjärveltä.

Vahvempaa juomaa kaupoista!

Yhteiskunnan on järkevää pyrkiä minimoimaan haitat ja maksimoimaan hyödyt. Panimoalassa on paljon potentiaalia, jota yhteiskunnan kannattaa tuupata eteenpäin ja valjastaa hyvinvoinnin lähteeksi. Kotimainen panimoala tuottaa yhteiskunnalle merkittävän määrän myös muita verotuloja kuin vain alkoholiveroa. Yksistään työpaikkojen kautta noin 330 miljoonaa euroa. Yli tuhat maanviljelijää saa elantonsa mallasohran viljelystä. Jalostusarvon nostaminen viljasta maltaaksi, ja maltaasta elintarvikkeiksi tai juomiksi on järkevää. Vahva kotimarkkina ja siellä toimintaa kirittävä kilpailu (monopolikaupan sijaan) ovat hyvä pohja myös viennille.

Tehtävää jää tämän jälkeenkin. Oluen markkinoita jäykistävä sääntely on purettava kokonaan. Alkoholilain kokonaisuudistus ei esimerkiksi tuo muutosta vähittäismyynnin tarjouspakkoon. Laista johtuen olut on käytännössä sisäänheittotuotteena vuoden jokaisena päivänä.

(kannanotto Panimoliitto 27.1.16)

Yksittäinen "puteli" on myytävä siihen hintaan, jonka se maksaa suuremmassa pakkauksessa.

Pienemmät kaupat kärsivät tästä eniten.

Jos ja kun 5.5 % juomia aletaan myydä kaupoissa, Isot marketit ottavat entistä enemmän sisäänveto-tuotteeksi nämä juomat. Myyvät vaikka vaikka "tappiolla" näitä juomia. Muut tuotteet tuovat menetyksen takaisin.

Taas pienet kaupat laajalla alueella kärsivät. Pienen kaupan pitää kaikesta myytävistä tuotteista saada edes jonkunlainen kate.

Yksi mahdollisuus olisi tämän katteettoman myynin kieltäminen (jopa niin, että minimikate määritettäisiin).

Myös ravintolat, bubit yms. voisivat olla huomattavasti lievemmällä alkoholiverolla "kuormitettuja".

Syntyisi työpaikkoja ja sitä kautta verotuloja! Penemmillekin paikkakunnille syntyisi "pupeja"; elämäntapayrittäjät pärjäisivät kohtuullisesti.

Alkoholin käyttäminen olisi valvotumpaa,!

Panimoteollisuuden kannalta ei varmaan olisi merkitystä, missä juomat käytettäisiin, kunhan kulutus säilyisi valvotumpana. Hanoihin tulisi uusia makuja!

Tunnen ihmisiä myös ravintolamaailmasta! Heidän kertomansa mukaan; anniskelupaikkaan lähdetään vasta sitten, kun on jo enemmän, kuin kohtuullisesti nautittu niitä ulkomailta tai kotimaasta hankittuja juomia; nautittu siinä määrin, että ovella henkilö sanoo päivää tai iltaa, mutta toteaa; jos vaikka seuraavana päivänä.....

hauskaa kotimatkaa.

Joskus kävin Saksassa; eräänkin tehtaan portin läheisyydessä oli "pieni pupi", ei juottola. Töistään lähtevät henkilöt ottivat yhden tai jonkun kaverin kanssa, murheet puitiin ja mentiin kotiin. Muissakin maissa lienee.......

Suuret kaupan toimijat isoissa kaupungeissa haluavat vapauttaa kaiken; myös juomien suhteen......

Järkevämpiä keinoja esim. alkoholikulttuurin ja työllisyyden näkökulmasta olisi!

Onko tämä "höpötystä" tai tuuleen huutamista, lukijat ratkaiskoon!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JuhaniHirvonen kuva
Juhani Hirvonen

Korjaus edelliseen Puheenvuoro kirjoitukseen: kannanotto Panimoliitto Elina Ussa 27.12.6.

Toimituksen poiminnat