JuhaniHirvonen Hirvosen Jussi Siilinjärveltä.

Ajatushautomo;Hirvosen Jussi Siilinjärveltä.

Äläkkä kirjoituksestani on mahdollista. Asiallinen keskustelu on ainakin toivottavaa.

Kirjoitan oman käsitykseni mukaan Alkiolaisella ajatusmaailmalla, tietenkin mutkia oikoen.

Viimeaikainen keskustelu "köyhälistöstä", maahan muuttajista, asunnottomista yms.

 Viimeisten 20 vuoden aikana on "suuri raha" saanut vallan, osittain valtiovallan päätöksillä.

Vain tehokasta, pienelle alalle rakentuvaa asutusta suositaan. Raha, tuottavuus. (kunnallistekniikka).

Kaupassa ja palveluissa on sama; vain suuri on tavoite; tehokas mm. henkilökunnan osalta. Tuottaa voittoa sijoittajille enemmän. Pienempi kaupallinen toiminta laajalla alueella kärsii (suuri toimija muuttaa hintamielikuvan; osin totuutta "muunnellen")

Kaikki tämä suuriin kaupunkeihin, keskitetään.

Asuminen on kallista uudessa järvinäköalalla "varustetussa"; jopa tori näkyy , uudessa kerrostalossa.

Mainonnalla; etusivu suuressa lehdessä, havainnekuvineen, saadaan mielikuvilla ihmiset uskomaan.

Onni ja ihanuus löytyy vain sieltä!

Tutkimalla tarjontaa, ihmiset voisivat löytää asunnon, n.20 km päästä n.50% edullisemmin. Vuokra-tai omistusasunto. Palvelujakin olisi; ehkä joutuisi sen järven nähdäkseen kävelemään 200m.

Jos mennään n. 50 km edemmäs suuresta keskuksesta. Siellä joku kunta suunnittelee purkavansa omistamansa kiinteistöyhtiön hallinnassa olevan kerrostalon. Ei kannata tehdä pientä remonttia, käyttäjiä ei ole. Ko. kunnassa on kaupan palvelut, jopa Alko. Työpaikkoja; väkeä haetaan.......

Puhumattakaan haja-asutus alueista ja niiden käyttökelpoisesta asuntokannasta.

Miksi em. kerrostalo ei sopisi esim. maahanmuuttajien kotouttamiseen.

Miksi pienempituloisten eläkeläisten pitää asua siällä kaupungin keskustassa ja kalliilla. Yhteisöllisyyttä ja toimintaa löytyy pienemmistä paikoista jopa enemmän. Tätä, ikärakenteen vääristymää valtiovalta voisi kompensoida. Esim asumistukimenot pienemmillä kustannuksilla asuttaessa pienenisivät maksaja/tuen myöntäjä.

Pienet kunnat säilyisivät elinvoimaisina, jos maahanmuutajia lapsineen tulisi kouluihin.

Suurelle pääomalle; pitääkö velkaa ottaa "hirvittävästi", ennen asuntoon pääsemistä. Ennen pitkää korkotason noustessa, kehitys pysähtyy ja äkisti. Vaarasta viisammatkin ovat varoittaneet; korkotaso jossain vaiheessa nousee! Vanhoja, jo rakennettuja voi myös "suuri pääoma" kunnostaa, ei tietysti rahaa tule yhtä paljon, mutta ajatellaan kansantalouden jatkuvuutta.

Asennemuutos tuleville kuntapäättäjille olisi myös tarpeen. Ei; hän, joka puhuu hieman outoa kieltä, tai on poikkeaa yleisestä "värisuorasta"... Ovat ihan ajattelevia ihmisiä. Voisi olla, että ajatusmaailma Pizzasta laajenisikin vielä eksoottisempaan. Tietenkin ensin, ennen etanoita ja kastematoja, lievempää sopeuttamista.

Lopuksi: niin kunnallinen, kuin valtiollinen päättäminenkin tarvitsee uutta ajattelua päätöksentekoon.

Ennakkoluulottomuutta, Ei sitä, että ehdottajana on väärä ryhmä tai henkilö. Ajatellaan asiapohjaisesti; mietitään. Tietenkin se miten ennen on tehty voi olla mielessä, mutta ei liiaksi.

Maahantulijat, jos tänne Suomeen tulee talvella näitä "pakolaisia". Ei heitä voida ulos jättää. Inhimillisyys tässäkin. Annetaan viranomaisten tutkia, kenellä oikeus jäädä pysyvästi. Maailma on sekaisin, mitä tahansa voi tapahtua. Olemme Eu:ssa, sieltä ohjeet tulevat pakolaistenkin osalta. Tuskin tänne "pakkasiin" muuten suurta halukkuutta olisi. Sopimukset ja inhimillisyys.

Ps. ennen maaseudulla katsottiin, nouseeko sieltä vanhempien ihmisten asunnosta savu piipusta, nyt voitaisiin katsoa pienemmissä taajamissa, onko postilaatikolle jäljet. Ihmisten elämään puuttumatta; olisi kuitenkin yhteisöllisyys!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat