JuhaniHirvonen Hirvosen Jussi Siilinjärveltä.

80.00 miestä kateissa; työelämästä!

Suomessa on yli 50 000 parhaassa työiässä (25–54-vuotiasta) miestä, jotka ovat kadonneet työelämästä. He eivät käy töissä, mutta eivät myöskään hae töitä.

Tähän ryhmään kuuluvat miehet eivät myöskään opiskele tai ole työkyvyttömyyseläkkeellä, todetaan tänään julkaistussa (Elinkeinoelämän valtuuskunnan julkaisu, EVA). Lisäksi on miehiä, joiden työelämään paluu on epätodennäköinen, n. 28000.

He eivä käytä työvoimaston palveluja ja sosiaalihuollonkin toimintaa he karttavat.

Millä he elävät.

He ovat kouluttamattomia ja myös työelämässä tapahtuneen rakennemuutoksen uhreja.

Epäilen, että alkoholisteja he eivät ole. Lämmin yösija jossain, lienee.

En lähde epäilemään millä tavoin he "kitkuttelevat", mutta yhteiskunnan ulkopuolella (ns. järjestäytynyt yhteiskunta ) he ovat. Pelkällä verottomalla marjanpoiminnalla ei elä? Kansaneläke heille maksetaan ovathan he Suomen kansalaisia. Enkä tuomitse sitäkään!

Tulevaisuutta ajatellen! "Kadonneitten joukko ei kasva"!

Nuorten 15–24-vuotiaiden työttömyysaste, eli työttömien osuus työvoimasta, oli joulukuussa 19,2 prosenttia Tilastokeskus 27.1.2016.

On nuorisotakuu alle 25 vuotiaille. Koulutus tai työpaikka. toimiiko täysin?

On työpajoja, joissa nuori pääsee osallistumaan "työntekoon". Yhteiskunta tukee!

Mutta voitaisiinko ymmärtää niitä nuoria, joita koulunpenkillä istuminen ei motivoi, ainakaan 15-25 vuotiaana. Myöhemmin ehkä. Heille voitaisiin luoda "kisällikoulutus". Palkkatukimallilla. Aloja löytyy esim. varastoinnista, hoivapalveluista, asiakaspalvelusta kaupassa yms. Jos 10 vuotta kirjoittaa esim. veroilmoitukseen työtön; siihen tottuu!

Kyllähän tässä asenteita on muutettava esim. Kouluelämässä, ainakin ylä-asteelta lähtien, paskaduunia ei ole. Toisaalta esim. kaupoissa näkee jo nyt paljon nuoria. Haluavat tehdä töitä, vaikka alalle eivät jäisikään. Ihan "koulutukseltaan", tulevia virkamiehiä ja johtajia.

Tietenkin työnantajien, myös kaupan alalla. Pitäisi tarjota "täysiä" viikkotunteja työntekijälle, jatkuvassa työsuhteessa (lomat yms) Mutta työnantaja joutuu jatkuvassa työsuhteessa huoimioimaan nämä "pekkaspäivät"yms.

Metsäteollisuudessa aikoinaan tullut käsite, kun ei muuta keksitty, sovittelija keksi, sopimukseen pääsemiseksi 80-luvun alkupuolella. Muut alat seurasivat Metsäteollisuudessa palkkojen osuus oli minimaalinen lopputuotteen hinnassa. Kaupan alalla palkat muodostavat   katteesta (tuotteen ostohinta/myyntihinta,( Oh 80+ kate20= MH 100) kaikkine sivukuluineen alasta riippuen 50-70%, katteesta Kiinteistökulut, markkinointi, verot, kauppiaan riski, jopa palkka, korkokulut vielä! 

Ay-liike ei välitä työttömistä, kunhan palkkaa saadaan työllisille lisää, Kirjoitan kysymysmerkki!

Esimerkkinä käytän kauppaa, vaikka muillakin aloilla on tehostettu toimintaa henkilökunnan kustannuksella äärirajoille asti. Tunnen alan jotenkin.

Kun kauppa huomasi, tehdään suuria halleja ja "ostetaan asiakas sisään, halvalla". Suuriin taajamiin.

N.100-150 tuotetta asiakkaan hintamielikuvaa luomaa tuotetta hinnoitellaan, siten, että pienemmät kaupat putoavat varmaan hintamielikuvassa pelistä pois. Tuotteita on kuitenkin n. 20.000, jopa 25.000. Kate tehdään näillä oheispalveluineen. Henkilökuntaa tarvitaan vain, vähän enemmän, pienkauppaan verrattuna, myynti on 10-15, jopa 25 kertainen.

Tässä rakennemuutoksessa häviää työpaikkoja ja katoaa työllisiä, jonnekkin, tehostetaan.

Työnantajat ja Ay-liike neuvottelevat palkoista. Työttömiä tulee, unohtuvat. Tehostetaan. Ostetaan halvalla; me asiakkaat!

Käsitykseni mukaan valtiovalta tuki vielä -80 luvulla kuntia. virkakoneistoa kasvatettiin tarpeettomasti?????????

Mietitäänkö: Hirvosen Jussi Siilinjärveltä.

 

 

 

.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Ay-liike ei välitä työttömistä, kunhan palkkaa saadaan työllisille lisää..."

Tämä kuvastaa hyvin sitä luokkatietoisuuden rapautumista, joka Suomessakin on tapahtunut jo vuosikymmenien ajan.

Noin sata vuotta sitten työväenluokan sisäinen tulonjako tapahtui perheiden sisällä: isä kävi töissä ja isän palkalla eli koko perhe. Tuloverotusta ei käytännössä ollut eikä myöskään sosiaalitukia. Avioliitto ja yhdessä eläminen oli useimmille taloudellinen pakko.

Nykyisin on tuloverotus ja sosiaalituet ja sinkkutaloudet. Työväenluokan sisäinen tulonjako ei enää tapahdu perheen sisällä, vaan verotuksen ja sosiaalitukien kautta. Tämän myötä hämärtyy myös helposti työväenluokan yhteenkuuluvuuden tunne.

Työväenluokka jaotellaan mielellään veronmaksajiin ja sosiaalitukien saajiin. Ja kapitalistit nauravat koko matkan pankkiin samalla kun aivan liian suuri osa veronmaksajista/palkansaajista tuntee enemmän solidaarisuutta kapitalistien kanssa kuin työttömien luokkatovereidensa kanssa.

Taas kerran on syytä muistuttaa siitä, mitä Marx ja Engels sanoivat Kommunistisessa manifestissa: "Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen!"

Kommunistisen puolueen manifesti

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Janne, kaikki on olettamusta. Tietoa on vähän, jos ollenkaan. Emme enää voi palata vanhaan, jossa mies tuo leivän ja puoliso hoitaa lapset ja kodin.

Mietin tuota työväenluokka -pohdintaasi kapitalistien naurusta. Olen havainnut, että hyvin moni työväenluokkalainenkin on linkittänyt itsensä kapitalistien kerhoon elintasonsa kohoamisen myötä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Työväenluokka on myös unohtanut laulussa sanotun viisauden "verot kansan verta juo". Asioita on yritetty korjata tulonsiirtojen ja veronkorotusten avulla, mutta se on vain pahentanut tilannetta. Kapitalistien globaalit suuryritykset ja harmaan talouden duunarit menestyvät tässä systeemissä.

Käyttäjän JuhaniHirvonen kuva
Juhani Hirvonen

Voitaisiinko ajatella, ilman puoluerajoja.
Lieneekö paha asia; mutta ajattelen että, työtön voisi olla myös töissä, vaikka palkkatuella.
Työväenluokka jaotellaan mielellään veronmaksajiin ja sosiaalitukien saajiin. Kejo

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mielen kiintoista? Että Kepulaisilla olikin jossain jemmassa jopa 80 000 työpaikkaa ,verovaroilla täytettäväksi,sosiaaliturvaa vastaan ?

Nyt kun MOT/AL/YLE kertoi että ilmaista työtäteki jo 350 000 -12.
Työttömiä,opiskelijoita,työhön harjoittelevia ammatteihin valmistuvia.

Ilmaista työtä tekee 30 000 työpaikan verran ,ylitöinä ilman palkkaa ,yritykset hyötyy n.230 Milj/vuodessa.

Samaan aikaan työttömiä on 350 000 .Niin kannattaako tuo valtiolle?

Kun vajaan miljoonan verot on pois mitä tulisi palkoista?
Esim."Maitotukiin"!

Käyttäjän JuhaniHirvonen kuva
Juhani Hirvonen

Marja-Liisa Kalkela: Keskustapuolue ja maatalous? Nekö ovat tämän Suomen "mätäpaiseet".
Enkä ole väittänyt, että nämä kadonneet, voitaisiin työllistää, täysin. Ajattelen enemmän nuoria, tähän kadonneitten joukkoon ei jäseniä kaivattaisi lisää.

Maitotuet.
Käsitykseni mukaan tuet maksetaan "viljelytukina". Tähän järjestelmään on päädytty jo 50-luvulla. Kaikki eduskunnassa olleet puolueet ovat järjestelmän hyväksyneet. Tuet kulkevat maatalousyrittäjien kirjanpidon kautta, mutta lopputuotteen hinta muodostuu tuet huomioiden! Tuotantopanokset: miinus tuki viljelijöille=tuottajahinta, yrittäjä haluaa myös palkan työlleen, hinta? Olisi varmaan mukavampi maksaa maitolitrasta vähintään 2 euroa, jos esim. viljan viljelyä ei tuettaisi. Ai niin ostettaisiin tuotteet muualta Euroopasta, jossa tuetaan maataloutta. Myös maailmalla tuetaan, Yhdysvallat yms.
Japanissa 49 miljardilla, Yhdysvalloissa 47 ...(Wikipedia).

Toimialaraportti Leena Hyrylä
1/2014. TEM:n ELYN raportti.
Kokonaisuudesaan elintarvikeketju työllistää noin 300 000 henkilöä.

Pannaan lihoiksi koko maatalouden tukeminen.
Työttömiä 300.000 lisää.
Kyllä nykymenetelmillä saadaan Suomen ruokahuolto huollettua täysin muualta tulevalla.... Kriisiajat tietysti. Mietitään sitten!

Ilmaista työtä tekee 30.000 työpaikan verran ,ylitöinä ilman palkkaa, yritykset hyötyy n.230 Milj/vuodessa. Kalkela.

Minulle myös työnantaja on ollut tärkeä, jonka eteen työtä tehdään. Palkkaakin on maksettu, "eikä maksa paljon periaatteella". Liittoon olen kuulunut. Mutta olen kyllä kuulunut sellaiseen pieneen kaupan alalla toimivaan; Esimiesliitto. Kyllä sieltäkin on tullut ohjeita, mutta myös suvaitsevaa suhtautumista; työt on tehtävä, myös yllättävissä tilanteissa. Se toinenkin vaihtoehto on ollut mahdollinen...... Minulla "hanskat" eivät kyllä ole tipahtaneet läheskään normaalin työajan puitteissa.

Tämä nykyinen järjestelmä ei vaan suosi työn tekemistä!
Olet töissä. tai maksetaan "kotisohvalla" istumisesta.
Mitään välimallia ei voi olla ja Piste.

Osa työvoimasta ei vaan jaksa tätä nykyistä järjestelmää, passivoituu ja katoaa jonnekkin, ainakin verotuksen ulottumattomiin; luonnontuotteet elinkeinona? Toivottavasti ei suurempiin rikoksiin!

Toimituksen poiminnat